Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biogas till bland annat fartyg och långtradare, ska tillverkas här i Borlänge där en ny biogasanläggning ska byggas. Hör om storsatsningen och om vad mer biogasen kan användas till. Foto: Johan Lundahl/SVT

Kompost och gödsel blir biogas i Borlänge – de får mest stöd av Klimatklivet

Uppdaterad
Publicerad

120 arbetstillfällen, gödsel som blir till biogas och ett av de största bidragen från statliga Klimatklivet. Det är några av komponenterna i den just nu pågående storsatsning på biogasproduktion i Borlänge – samtidigt är det inte säkert att gasen kommer att användas i Dalarna.

– Anläggningen är på 120 gigawattimmar, och man brukar säga att det ungefär ger ett jobb per gigawattimme, säger Fräs Annika Andersson, projektledare vid Gasum AB.

Biogasanläggningen kommer att producera biogas av gödsel från jordbruk som levereras från gårdar i bland annat Dalarna. Även hushållens avfall och industriellt avfall kommer att användas för att producera gasen som sedan körs ut till företagets kunder.

Klimathopp i Dalarna

Varför har ni valt att bygga anläggningen i Borlänge?

– Vi ser att det finns avfall tillgängligt här regionalt och det finns lantbrukare som kan leverera gödsel till anläggningen.

Över en miljard i bidrag

Gasum AB, som ägs av den finska staten, har sammanlagt beviljats 1,1 miljarder kronor i stöd av den svenska staten. Det gör företaget till den största bidragstagaren av Naturvårdsverkets bidrag som kallas ”Klimatklivet”.

– Bidraget har varit oerhört viktigt för att investeringar som denna ska bli av. Det är tveksamt om vår styrelse hade beslutat att genomföra detta utan bidraget, säger Fräs Annika Andersson.

Sex anläggningar i landet

Anläggningen i Borlänge är en av totalt sex anläggningar som företaget fått beviljat stöd för. Fabriken i Fågelmyra väntas kosta totalt 550 miljoner kronor.

Gasum har även beviljats bidrag för att bygga 29 tankstationer runt om i landet – en kommer att ligga i Borlänge.

– Investeringen är viktig för att Sverige ska nå sina klimatmål. Men också att vi ska nå EU:s mål som är 350 terawattimmar biogas till 2030, säger Fräs Annika Andersson.

Gasums biogasutbyggnad i sverige

  • Götene, bidrag från klimatklivet – 158 miljoner kronor.
  • Borlänge, bidrag från klimatklivet – 156 miljoner kronor.
  • Mörbylånga, bidrag från klimatklivet – 156 miljoner kronor.
  • Tomelilla, bidrag från klimatklivet – 154 miljoner kronor.
  • Sjöbo, bidrag från klimatklivet – 154 miljoner kronor.
  • Bromölla, bidrag från klimatklivet – 121 miljoner kronor.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet